Ingrediënten:
-300 gr pastinaak
-400 gr aardappel
-Tijm
-1 teentje knoflook
-250 ml slagroom
-50 gr kaas
-1 karbonade[/button]
Uit eigen voorraadkast:
-Zout en peper
-Nootmuskaat
-2X 25 gr boter
-½ el mosterd
-½ el bloem
-50 ml water
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Schil de
pastinaken en aardappelen. Snijd ze in dunne plakjes.
2. Halveer de knoflook en wrijf hiermee een ovenschotel in. Wrijf hierna de ovenschotel nogmaals in, deze keer met boter.
3. Verdeel de aardappelen en pastinaak over de ovenschotel. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en schenk hier de room over. Bestrooi met de tijm en de kaas.
4. Zet de gratin 45 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de gratin te donker kleurt. Blijft hij te licht, verhoog dan de oventemperatuur.
5. Bestrooi de karbonades met peper en zout, verhit de koekenpan en smelt de boter hierin.
6. Bak de karbonades op een matig vuur, in ongeveer 8 min., rondom mooi bruin.
7. Haal het vlees uit de pan en roer de bloem door de bakboter van de karbonades. Voeg vervolgens al roerend het water, de room en de mosterd toe, totdat er een gebonden sausje ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.
8. Leg de karbonades terug in de saus en laat deze op een laag vuurtje met een deksel op de pan nog eens 8 min. sudderen tot het vlees gaar is.